Harri Puhakan matka kotiolutmestariksi

Olutharrastukseni alku

Kesäkuun alussa 2015 tuli työpaikallani käytäväkeskustelussa puhetta oluen valmistuksesta. En tosin ottanut syvemmin osaa keskusteluun, mutta sanat ”oma” ja ”olut” jäivät jotenkin takaraivooni. Noihin aikoihin olut oli nautiskelujuomana itselleni tasavertaisessa asemassa punaviinin kanssa, enkä juurikaan ollut kiinnittänyt huomiota oluen tarjoamiin monipuolisiin ominaisuuksiin ja nyansseihin. Hehkuvimman harrastusintoni kohteena siihen aikaan oli lihan kypsentäminen epäsuoralla lämmöllä. Mutta noiden takaraivoon jääneiden sanojen ansiosta ei nykyisin enää oikein tahdo löytyä aikaa saati tilaa BBQ:lle, ja punaviinikin on jäänyt vähemmälle.

Muistiin jääneet sanat saivat minut etsimään internetistä tietoa oluen valmistuksesta, ja kun älysin lisätä hakutermeihin sanan ”koti”, alkoi olutmaailma aueta. Löysin blogeja, foorumeja ja verkkokauppoja. Yhdestä verkkokaupasta sitten valitsin ostoskoriin oluen valmistuksessa tarvittavia tuotteita seuraillen Reittausblogista silmiini osunutta IPA:n valmistusohjetta.

Ensimmäisten omien oluitten synty

Tilatut tuotteet saapuivat juuri sopivasti kesälomani alkuun, ja ajoin kotoani Kotkasta lankomiehen loma-asunnolle Pyhtäälle vierrettä keittämään. Langollani on pihallaan Suomen armeijalle kuulunut sodat käynyt Alfa-keitin. Keittovarustus saatiin Alfaan ja tulet viritettiin pesään. Heti alusta alkaen valmistus lähti erkanemaan ohjeesta, sillä tuplattuani Reittausblogin reseptin, sen vaatimat 8 kg mallasta eivät mahtuneetkaan siiviläpussiimme. Ensimmäinen panomme oli muutenkin kauheaa rävellystä, mutta kaikista vaikeuksistamme huolimatta saimme aikaiseksi hyvän ja maistuvan oluen.

 Ennen seuraavan oluen valmistusta olin jo ehtinyt opiskella teoriaa mäskäyksestä, entsyymi- ja proteiinitauoista sekä niiden vaikutuksista lopputuotteeseen. Laadin mahdollisimman yksinkertaisen reseptin ja suunnittelin valmistuksen eri vaiheet huolellisesti. Syntyi Kivikon Bitter, hyvä olut, josta vieläpä jäi jälkeen tarkat muistiinpanotkin. Niinpä aloin jo ajatella, että osaan tehdä olutta.

Syksyn saapuessa ja ilmojen viiletessä siirsin panimon Pyhtäältä kotiini Kotkaan. Koko Alfa ei toki lähtenyt matkaan, ainoastaan sen kattila. Kattilan asensin kaasujalalle grillikotaan ja eikun IPAa tekemään. Omasta mielestäni kun osasin jo valmistaa olutta, saatoimme lankomieheni kanssa samalla keskittyä myös edellisen oluterän maisteluun ja erinäisiin huikopaloihin. Seuraavana aamuna sain sitten todeta grillikodan lattialle levinneistä muistiinpanoista, että osaaminen ei välttämättä olekaan pelkkää teorian tuntemista.

Ja niinhän se perinteisesti menee, että ensin luulet osaavasi, sitten opit hieman lisää ja huomaat, ettet osaa vielä oikeastaan mitään. Tämän sisäistettyäni rakensin uuden, entistä ehomman laitteiston, johon kuuluivat mäskäys- ja keittokattila sekä siiviläamme.

Lähdin uusilla laitteillani tekemään systemaattista sarjaa porttereita ja stouteja, joista jokainen perustui aina jollain tapaa edelliseen. Poikkeuksen teki yksi olut, jonka runko oli vahvasti karamellimaltainen, ja joka oli humaloitu sitruksisilla jenkkilajikkeilla. Tämä tuote oli arvioitavana alkuvuonna 2016 pidetyssä Sonnisaaren kotiolutkilpailussa ja se nousi yllättäen yli kuudenkymmenen osallistuneen oluen joukossa kärkikymmenikköön. Yllättävä menestys innoitti jatkamaan tällä tyylilajilla: seuraavaan American Amberiin vähemmän väriä, seuraavaan lisää katkeroa, seuraavaan vähemmän katkeroa ja lisää aromia…

Vaihdoin vielä käyttämäni hiivakannan, ja niin C
opper Mallet Red Ale oli syntynyt! Ja kun kerran olut oli nyt mielestäni valmis, niin täytyihän sen taso päästä mittaamaan. Niinpä ilmoitin oluen Suomen Kotiolutmestari 2016 -kilpailuun.

Tämä tie vei – Roomaan

Perjantai, heinäkuun viimeinen viikonloppu. Olutkilpailun yleisöfinaali Helsingissä ja samaan aikaan kotikylällä Kotkan Meripäivät. Valinta oli vaikea, mutta lopulta sateen uhka ratkaisi suunnaksi Helsingin ja Panimoravintola Bruuverin. Olihan Copper Malletin alkuversio yltänyt jo yhdessä kilpailussa finaaliin, joten miksei kehittynytkin versio voisi pärjätä. Olisihan se hienoa saada matkaan joku palkinto ja päästä kehumaan, että olenpa valmistanut palkitun oluen.

Tuomaristo oli Suomen lait ja asetukset täyttäen maistellut kilpailutuotteet etukäteen yleisöltä piilossa ja melkoiseksi yllätyksekseni Copper Mallet oli noussut tässä vaiheessa jo kolmen kärkeen. Ja lisää oli tulossa.

Ensin Ale-sarjan voitto ja lopulta äänin 3-2 tiukan kokonaiskilpailun voitto. En osannut mitenkään odottaa, että oman kotipanimoni kapea kärki olikin niin terävä, että sillä mennään päätyyn asti.

Kaikkien kropassani vallinneiden tuntemusten tasoituttua olikin sitten jo pian alettava valmistautua kohti seuraavaa etappia, eli kotioluen valmistuksen ”EM-kilpailua” EurHop -festivaaleilla Roomassa. Matkani sinne sain palkintona Suomen Kotiolutmestarikilpailun voitosta, kustantajina Saimaan Juomatehdas ja Olutliitto. Siispä uudet viljat tilaukseen ja uutta erää tekemään!

Rooman kilpailussa jokainen osallistuva maa lähetti kuuteen eri kategoriaan vähintään kaksi tuotetta. Onneksi kaikkea ei tarvinnut tehdä yksin, vaan osallistuin kilpailuun kolmen muun kotiolutharrastajan kanssa joukkueena. Olutliitto kustansi jokaiselle kilpailuun neljä tuotetta. Itselleni selkeä valinta oli lähettää Copper Mallet kilpailuun.

Festivaali itsessään oli vaikuttava. Arviolta parisataa oluthanaa kymmeniltä pienpanimolta ympäri Eurooppaa. Olo oli vähän kuin lapsella karkkikaupassa. Tässä kohtaa tosin täytyy tunnustaa omat rajallisuuteni imeä kulttuurillisia vaikutteita.

Neljän Imperial Stoutin ja viiden tupla-IPA:n jälkeen suu oli jo niin turtunut humalan aromeihin, että oli oikeastaan samantekevää, mistä hanasta sen jälkeen täytin lasini.

Kilpailu oli sunnuntaina 9.10.2016 ja osallistuvia tuotteita kaikkiaan 153. Tuomarointi oli aloitettu jo varhain aamulla. Täytyy antaa tunnustusta tuomareille. Kaikki festivaaleilla ollut tarjonta huomioon ottaen olisi itseltäni tuohon aikaan saanut parhaat pisteet greippinen, katajainen, voimakashappoinen, vähän vaahtoava ja +2-asteisena tarjoiltu betonipaljun pesuveden värinen juoma. Tuomaristo kuitenkin suoriutui työstään ansiokkaasti koko maistelun ajan.

Alkukarsinnassa tuotteet arvioitiin kahden tuomarin pisteillä kylmästi: jatkoon tai ei. Copper Mallet ei jatkoon päässyt, mitä sinänsä osasin jo odottaa. Muutaman viikon pitempi kypsytysaika olisi ilmeisesti ollut tarpeen. Toisaalta saattoi myös olla, että Copper Mallet oli lopulta vain pisteen päässä finaalikierroksesta, mutta sitä tuomari Rigardo Gorbo ei meille kertonut. Kilpailun pistetaulukot kyllä julkaistiin, mutta järjestäjät olivat jostakin kumman syystä päättäneet numeroida kilpailutuotteet uudelleen sitten ilmoittautumisten.

Joka tapauksessa jokainen kilpailuun osallistunut kategorian 19A olut sai varsin kelvolliset pisteet. Siis myös Copper Mallet Red Ale, joka on nyt Saimaan Juomatehtaalla pantuna hyvää vauhtia matkalla Alkon valikoimiin.

Cheers ja nautinnollisia oluthetkiä!

Harri Puhakka

Suomen Kotiolutmestari 2016

Home Brewer’s Special Copper Mallet Red Ale 5,9%

Home Brewer’s Special Copper Mallet Red Ale on suodattamaton, kuparin punertava pintahiivaolut, jonka tuoksussa on sitrushedelmäisiä ja trooppisia aromeja sekä hentoa yrttisyyttä. Oluen täyteläisen rungon makeat vivahteet syntyvät Vienna-, Red Ale- ja Crystal –erikoismaltaiden käytöstä. Eurooppalaiset humalalajikkeet viimeistelevät makunautinnon viipyilevällä katkeruudella, joka nousee esiin maltaisen makeuden alta.

Maltaat: Vienna, Red Ale ja Crystal

Humalat: Magnum, Perle, Centennial, Cascade, Citra ja Styrian Goldings

EBU: 40, EBC: 39, Plato: 13,3°

Saatavilla 2.2.2017 alkaen Alkoista ja hyvin varustelluista ravintoloista kautta maan.

Saimaan Juomatehdas haluaa kiitää kilpailun yhteistyökumppaneita:

Viking Malt Oy, Panimoravintola Bruuveri, Olutliitto ja Suomen Olutseura