Käsityöolut on joulupöydän selkäranka

Olut ja kalja kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Voidaan jopa sanoa, että ei ole joulua ilman jouluolutta. Ennen vanhaan vuoden maukkaimmat oluet tehtiin jouluksi. Jouluoluen tekeminen aloitettiin perinteisesti Annan päivänä 9. joulukuuta. Tästä kertovat vanhat sanonnat ”Anni oluet panee” tai ”Annana oluet pannaan, juhlana joukolla juodaan”.

Valmista jouluoluen piti olla Tuomaan päivänä 21. joulukuuta, mistä kertoo värssy ”Tule meille Tuomas kulta, tuo joulu tullessansa, oluttynnyri olallansa”. Olutta juotiin joulunpyhät yli entiseen Nuutin päivään eli loppiaiseen saakka: ”Hyvä Tuomas joulun tuopi. Paha Nuutti poijes viepi.”

Vaikka ruokakulttuurimme kansainvälistyy vinhaa vauhtia, suomalainen joulupöytä on pitänyt pintansa. Perinteinen jouluateria rakennetaan kinkun ympärille. Sitä tukevat lukuisat muut ruokalajit, kuten kalat, laatikot, rosolli, salaatit ja joululeivät sekä juustot ja makeat jälkiruoat.

Kalkkuna on kinkkua kevyempänä lihana yhä useampien joulunviettäjien pääruoka. Pohjois-Suomessa kinkun korvaa poronpaisti. Itä-Suomessa usein myös karjalanpaisti täydentää joulun lihaisia makuja.

Suomalainen joulupöytä on kuin suunniteltu oluen kaveriksi. Olut sopii erittäin hyvin joulupöytään myös matalan alkoholipitoisuutensa vuoksi. Jouluruuissa mausteiden käyttö on hillittyä. Maltaiset oluet tukevat jouluaterian monia perusmakuja. Perinteisesti vaaleat ja tummat lageroluet ovat kuuluneet joulun perusjuomiin. Niiden rinnalle ovat nousseet hieman voimakkaammin humaloidut ja rungoltaan tukevammat bitterit, India pale alet ja stoutit.

Valikoimamme on täydentynyt vuoden mittaan monilla uusilla oluilla. Tuotteistamme voi oluenystävä halutessaan rakentaa vaikka koko joulupöydän juomakattauksen. Kylmille ja graavatuille kaloille käy vaalea Saimaa Pils. Kalapöytään sopii myös jompikumpi vehnäoluistamme Marsalkka Luomuvehnätai Brewer’s Special Belgian Wheat.

Kinkun ja laatikoiden kaveri on Marsalkka Tumma Luomu. Vaihtoehtona voi kokeilla myös Saimaa Blonde Alea, joka sopii myös kalkkunan ja muiden vaaleiden lihiojen kera. Kalkkunalle varsinainen pari on kuitenkin tänä jouluna Marsalkka Luomuvehnä. Tukevamman lihan ja poronpaistin kanssa sopivat hyvin humaloidut alet, kuten Brewer’s Special American Red Aletai Brewer’s Special ESB.

Juustot kuuluvat jo monen suomalaisen joulupöydän jälkiruokaherkkuihin. Niiden kanssa maistuvat perusoluita voimakkaammin humaloidut ja alkoholiprosentiltaan tukevammat ale-oluet ja erityisesti hedelmäiset luostarioluet. Varma valinta juustopöytään on hedelmäinen Luostari Dubbel. Se käy myös sellaisenaan joulun makujen sulattelijoiksi.

Maltaista ja maukasta joulua!

Tuotantopäällikkö Jenni Kehusmaanvarmat valinnat joulupöytään