Käymme taisteluun suomalaisen siiderin puolesta

Emme tarvitse tilastotieteiden maisteria todistamaan, että me suomalaiset olemme kyllästyneitä keinomakeutettuihin ja esansseilla aromatisoituihin siiderijuomiin, jotka ovat yhtä kaukana aidosta siideristä kuin omena lantusta. Suomessa siiderin myynti on lähes puolittunut vuodesta 2007. Viime vuonna se oli enää 34 miljoonaa litraa. Olutta myytiin yli 12-kertainen määrä siideriin verrattuna.

Meillä bulkkisiiderin myynti on perustunut kuluttajien huijaamiseen sillä, että hyvä siideri syntyy, kun halpaan omenaviiniin lisätään sokeria ja sekoitetaan keinotekoisia aromi- ja väriaineita sekä lisä- ja säilöntäaineita.

Oikea siideri valmistetaan perinteisellä tavalla eli käyttämällä omenan tai päärynän mehu valmiiksi siideriksi. Siihen ei lisätä ulkopuolisia makeutusaineita, väriaineista puhumattakaan.

Crafty-siiderit uuden suunnan näyttäjinä

On korkea aika nostaa kotimainen siideri sen arvoiselle paikalle. Niinpä päätimme kääriä hihamme ja ryhtyä tienraivaajaksi kehittämään ja rikastuttamaan suomalaista siiderikulttuuria. Sen nousulle vetoapua antavat hyökyaallon lailla etenevä käsityöoluiden buumi sekä lähiruokainnostuksen herättämä kuluttajien kiinnostus valmistajia sekä raaka-aineiden alkuperää ja jäljitettävyyttä kohtaan.

Aidon omenasiiderin erottaa hedelmäviinisekoitteista ehdasta omenan mausta sekä käytetyistä raaka-aineista. Esimerkkeinä toimivat Mikkelissä käsityönä valmistamamme uudet siiderit:

Crafty Apple Cider Extra Dry 4,7 %

Crafty Apple Cider Extra Dry on rutikuiva ja suodattamaton omenasiideri. Suomessa yleisesti tarjolla olevista siidereistä poiketen Crafty Apple Cider Extra Dry on perinteisellä tavalla omenamehusta käyttämällä valmistettu craft-siideri. Aidon omenaista ja raikasta makua korostaa valmistuksessa käytetty tuorepuristettu omenamehu. Rutikuiva siideri sisältää sokeria 1,2 g / 100 ml. Yhden siiderilitran valmistamiseen käytämme seitsemän omenan mehun. Omenamehu sisältää mm. Jonagold- ja Golden Delicious -lajikkeita.

Crafty Apple Cider Dry 4,7 %

Crafty Apple Cider Dry on kuiva suodattamaton omenasiideri. Suomessa yleisesti tarjolla olevista siidereistä poiketen Crafty Apple Cider Dry on perinteisellä valmistustavalla omenamehusta käyttämällä valmistettu Craft-siideri. Aidon omenaista ja raikasta makua korostaa valmistuksessa käytetty tuorepuristettu omenamehu. Kuiva siideri sisältää sokeria 3,5 g / 100 ml. Yhden siiderilitran valmistamiseen käytämme yhdeksän omenan mehun. Omenamehu sisältää mm. Gala- ja Golden Delicious -lajikkeita.

Aidon omenaisen aromin salaisuus

Crafty-siidereiden valmistuksen aloitamme laittamalla omenamehun ja veden käymistankkiin hiivan seuraksi, jolloin käyminen alkaa ja hiiva ryhtyy tuottamaan alkoholia mehussa olevista sokereista. Kun hiivan käymiseen tarvitsemat sokerit ovat loppuneet ja käyminen päättynyt, jäähdytämme tankin lähelle nollaa astetta. Jäähdytyksen avulla hiiva laskeutuu käymistankin pohjalle, ja voimme poistaa käymisen aikana syntyneen ylimääräisen hiivan siideristä.

Seuraavaksi siirrämme siiderin painetankkiin, jossa lisäämme siihen herkullista tuorepuristettua omenamehua korostamaan omenan raikasta aromia. Makeampaan Dry-versioon lisäämme omenamehua kahden ompun verran enemmän per litra, jotta saavutamme tavoitellun 3,5 g / 100 ml:n makeuden.

Vaikka haluaisimme, emme pysty valmistamaan siideriä suodattamattomana ilman säilöntäainetta. Taataksemme aidon omenaisen aromin sekä luonnollisuuden Crafty-siiderimme ovat suodattamattomia.

Säilöntäaineena käytämme kaliumsorbaattia, joka tehoaa hiivoihin. Kaliumsorbaatti on sorbiinihapon (E200) suola, jota on luontaisesti monissa marjoissa, kuten pihlajanmarjoissa. Ilman kaliumsorbaattia hiivaa sisältävän suodattamattoman siiderin käyminen jatkuisi tölkissä, ja tämä voisi aiheuttaa ei-toivottuja siideritölkkien räjähtämisiä.

Käsityösiiderit valloittavat maailmaa

Maailmalla on vauhdissa suurin siideribuumi sitten 1990-luvun. Sen vetureina ovat perinteisten valmistajien rinnalle nousseet uudet yrittäjät. Etenkin rapakon takana Yhdysvalloissa kuluttajien kasvava arvostus aitoa valmistustapaa sekä laadukkaita raaka-aineita kohtaan on ollut valtava.

Yhdysvalloissa siiderin kulutus onkin yli kuusinkertaistunut neljän viime vuoden aikana. Tämän kasvun ovat saaneet aikaan nimenomaan aidot craft-siiderit, jotka ovat syrjäyttäneet teollisesti tehokasta valmistustapaa käyttäneet ja markkinoita aiemmin hallinneet tuotemerkit.

Aidoissa siidereissä on siis valtava kasvumahdollisuus. Me Saimaan Juomatehtaalla haluamme esimerkillämme olla suunnannäyttäjiä suomalaisten käsityösiidereiden uudessa nousussa. Palauttakaamme yhdessä suomalaiselle siiderille siltä puuttuva arvostus ja laatujuoman maine.