Kotimainen mallasohra on oluidemme perusta

Korkealaatuisen oluen pohjana ovat ensiluokkaiset raaka-aineet. Olut valmistetaan mallastetusta viljasta. Saimaan Juomatehdas luottaa suomalaisilla pelloilla kasvaviin parhaisiin viljalaatuihin, jotka mallastetaan Viking Maltilla Lahdessa.

Ohra on oluen perusta. Kotimainen ohra ja siitä valmistetut maltaat ovat lukuisten tutkimusten valossa erittäin korkealaatuisia. Mallasohran viljelyssä lajikkeella on suuri merkitys. Suomessa on viljelyssä lähes 20 lajiketta, joista viljelijä voi valita kasvupaikalleen sopivimman. Modernit ohralajikkeet ovat myös erittäin satoisia.

Vilja kuuluu ihmisen perusravintoaineisiin. Mallastus eli viljan hallittu idättäminen on luonnonmukainen prosessi, joka säilyttää viljan ravinto-ominaisuudet, ja monelta osin myös parantaa niitä. Täysmallasolut sisältää runsaasti elimistölle välttämättömiä kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja ja ravintokuituja sekä soluja suojelevia antioksidantteja.

Oluen terveysvaikutukset perustuvatkin ensisijaisesti viljaraaka-aineen mallastamiseen, hiivaan ja katkeroaineena käytettävään humalaan. Voidaan sanoa, että olut on kohtuullisesti nautittuna jopa terveysjuoma. Näiden esille tuominen kuitenkin vaatii usein rohkeutta, sillä niin usein oluenystävä saa jalon mallasjuoman myönteisistä terveystekijöistä puhuessaan vähintäänkin paheksuvia katseita osakseen.

Maailmalla vauhdilla etenevän käsityöoluiden buumin vuoksi laadukkaan mallasohran kysyntä on kovassa kasvussa. Yhteistyökumppanimme Viking Malt on pystynyt hyvin vastaamaan myös pienpanimoiden kysyntään kotimaassa. Mallastamon kanssa tehtävä tiivis yhteistyö takaa Saimaan Juomatehtaalle laajan valikoiman erilaisia maltaita, joiden ansiosta nautiskelijalla on maisteltavinaan runsaasti erilaisia oluita.

Suomi on maailman pohjoisin mallasohran viljelymaa, ja meillä tuotettua mallasta riittää reilusti vientiin asti. Tiivis kasvukausi sekä puhdas maaperä ja ilmasto tuottavat mallasohraamme ominaisuuksia, joita alan ammattilaiset arvostavat ympäri maailman. Niinpä Etelä-Suomessa joka viides peltohehtaari kasvaa mallasohraa.

Luomuoluet ovat kasvattaneet etenkin ulkomailla runsaasti suosiota. Saimaan Juomatehdas haluaa olla edelläkävijä luomuraaka-aineen käytössä Suomessa. Marsalkka-luomuoluet valmistetaan puhtaasta kotimaisesta luomuohrasta. Luomuoluen kysynnän kasvun myötä mallasohraksi soveltuvien lajikkeiden viljelystä luomutuotannossa on tullut yhä suositumpaa ja kannattavampaa, mikä on ilahduttavasti laajentanut luomumaltaiden valikoimaa.

Suomalainen sopimusviljely takaa sen, että oluiden valmistusketju voidaan määritellä tarkasti aina pellolta pöytään saakka. Käytännössä jokainen Saimaan Juomatehtaalla valmistettu olut voidaan näin jäljittää maltaan osalta aina kotimaiselle viljelytilalle asti.

Meille raaka-aineiden jäljitettävyys ja avoimuus ovat kunnia-asioita. Haluamme oluenystävän löytävän käyttämiemme raaka-aineiden tarkat tiedot ja alkuperän sekä kotimaisuusasteen nettisivuiltamme. Haluamme tällä toiminnalla olla luomassa alalle uutta käytäntöä, sillä meillä kaikilla on oikeus tietää, mitä raaka-aineita tuotteissa on käytetty ja mistä ne ovat peräisin.