Näin järjestät itse olut-tastingin kavereillesi

Järjestä kavereille rento olutmaistelu pikkujoulujen, polttareiden tai vaan illanvieton ohjelmaksi!

Valitse olutmaisteluun muutama erilainen olut. Hyvä setti Saimaa Brewing Companyn oluista on seuraavassa maistelujärjestyksessä:

1. Brewer’s Organic
Kaito Lager 4,5%

2. Brewer’s Organic
Yövesi Dark Lager 4,5%

3. Brewer’s Special
Yakima Valley Double Hopped APA 4,5%

4. Brewer’s Special
California IPA 5,5%

+ kruunaa tasting sesonkiin sopivalla
Valkiajärvi Jouluoluella 4,5%

Voit järjestää maistelun kavereillesi sokkona, puolisokkona tai avoimena. Sokkotestissä osallistujat pääsevät arvailemaan, mitä olutta heillä on maistelussa. Puolisokossa testissä tölkit voivat olla näkyvillä, mutta järjestys pidetään mysteerinä. Testin lopuksi voit paljastaa, mitä oluita kaikki ovat maistaneet. Avoimessa maistelussa kaikki tietävät, mitä oluita maistellaan.

Seitsemän vinkkiä järjestelyihin

1. Siirrä oluet jääkaappiin viilenemään hyvissä ajoin ennen maistelua. Noudata pakkauksissa olevia suosituslämpötiloja.

2. Piirrä tai tulosta paperille numeroidut ympyrät laseja varten. Varaa jokaiselle myös paperia ja kynä mahdollisia muistiinpanoja varten.

3. Ennen ruokailua maistettaessa makuaistit ovat herkimmillään.

4. Samanlaisista laseista maisteltaessa oluiden eri ominaisuudet erottuvat parhaiten. Katso, että lasissa on tilaa pyöritellä olutta.

5. Peukalosääntönä on, että kevyemmät oluet (vaaleat, miedommin katkeroidut ja matala-alkoholiset) maistetaan ensin, ja sitten vahvempia oluita (IPAt, tummat ja vahvat). Aloita siis miedomman makuisista oluista ja etene järjestyksessä vahvempiin. Etenkin kova paahteisuus ja voimakas katkerointi turruttaa makuaistia tehokkaasti ja luonnollisesti tämän jälkeen kaikin puolin ”miedompi” olut maistuu yhä laimeammalta. Miedot oluet siis kannattaa maistaa ensin, jotta saatte mausta kaikki nyanssit haltuun.

Samassa sessiossa voi hyvin maistattaa erityylisiä oluita, mutta usein lopuksi vahvimman muistijäljen ja parhaan vaikutelman jättää kaikkein voimakkaimman makuinen olut. Asia on hyvä tiedostaa, etteivät maistajat niinkään vertaile vaaleaa Lageria ja IPAa keskenään, vaan ymmärtävät ne eri tyylien edustajina eikä keskenään vertailtavina oluina.

6. Puhdista makupaletti oluiden välillä syömällä pala vaaleaa leipää tai kurkkua tai juomalla hillihapotonta vettä.

7. Voit maistelun vetäjänä kertoa kullekin oluttyylille tyypillistä mauista, ja sitten maistelijoiden kesken keskustella kuinka nämä maut tulevat kyseisessä oluessa esiin. Aidoimman maistamisreaktion ihmisistä saa irti kun ei syötä maistajille liikaa ennakkotietoja tuotteen laadusta, maun voimakkuudesta jne, jolloin tuote maistetaan ”aidommin” kun omat ennakkoluulot ja – käsitykset eivät vaikuta omaan arvioon oluen mausta alitajuisesti taikka tietoisesti.

Oluessa on maun lisäksi useita ulottuvuuksia. Havainnoimalla myös oluen väriä, tuoksua ja suutuntumaa nautit oluesta kaikilla aisteillasi.

Nauti oluista ja niistä syntyvästä keskustelusta hyvässä seurassa!

olutmaistelu-sbc